handshake 190617

Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση αποτελεί μέθοδο εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στα πλαίσια της οποίας, με τη συνδρομή διαμεσολαβητή, δηλαδή ενός ανεξάρτητου και ουδέτερου προσώπου, τα αντιτιθέμενα μέρη επιχειρούν να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική διευθέτηση της διαφοράς τους μέσω της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης.

Η διαμεσολάβηση εισήχθη αρχικά στην Ελλάδα με το Ν. 3898/2010, ενώ πλέον ρυθμίζεται από το Ν. 4640/2019 για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν. 4912/2022. Η διαδικασία της διαμεσολάβησης διακρίνεται για τον εκούσιο χαρακτήρα της και συνήθως ξεκινά με μια κοινή συνάντηση του διαμεσολαβητή με τα μέρη, τα οποία εκθέτουν τις απόψεις τους για την μεταξύ τους διαφορά. Ακολούθως λαμβάνουν χώρα είτε κοινές είτε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ του διαμεσολαβητή και εκάστου μέρους, τα οποία υποχρεωτικά συνοδεύονται από τους δικηγόρους τους, προκειμένου αυτά με τη συνδρομή του διαμεσολαβητή να επιτύχουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς ο μεσολαβητής πάντα με την προηγούμενη συναίνεση των μερών, μεταφέρει από τη μία προς την άλλη πλευρά προτάσεις και αντιπροτάσεις. Στο τέλος της διαδικασίας συντάσσεται από τον διαμεσολαβητή πρακτικό επίτευξης ή μη επίτευξης συμφωνίας. Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της διαμεσολάβησης έχουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των μερών, οι οποίοι στα πλαίσια της διαμεσολάβησης καλούνται νομικοί παραστάτες, καθότι εκείνοι παρέχουν στα μέρη νομικές συμβουλές, συνδράμουν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και εν τέλει συντάσσουν το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Το πρακτικό επίτευξης συμφωνίας υπογράφεται από το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαδικασία και δύναται να κατατεθεί στηγραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου από οποιοδήποτε των μερών, προκειμένου να αποτελεί εκτελεστό.Η διαμεσολάβηση δύναται να λάβει χώρα σε ιδιωτικές διαφορές, όπως επί παραδείγματι σε οικογενειακές, μισθωτικές, εργατικές καικληρονομικές διαφορές, σε διαφορές από σχέσεις οροφοκτησίας αλλά και σε περιπτώσεις αξιώσεων καταβολής οφειλών, σεδιαφορές για αξιώσεις ηθικής βλάβης λόγω προσβολής της προσωπικότητας, καθώς επίσης σε αγωγές αποζημιώσεως από τροχαίαατυχήματα και πολλές άλλες.

Σε σύγκριση με τη δικαστική έγερση αξιώσεων, τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης εντοπίζονται στην ταχεία επίλυση τηςδιαφοράς, διότι η διαφορά δύναται να επιλυθεί ακόμη και εντός μίας μόνο ημέρας, στην εξοικονόμηση κόστους, καθότι δι’ αυτήςαποφεύγεται η εμπλοκή σε πολυετείς δικαστικούς αγώνες ενώπιον δικαστηρίων διαφορετικών βαθμίδων, αλλά και στον απόρρητοχαρακτήρα της, διότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή, εκ του νόμου δεσμεύονται να μην δημοσιοποιήσουν, οτιδήποτε ήρθε στηναντίληψή τους κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Στα πλαίσια του Ν. 4640/2019 ως προστάδιο της προσφυγής ενώπιον των δικαστηρίων, έχει θεσπιστεί η συμμετοχή των μερών σεΥποχρεωτική Αρχική Συνεδρία (ΥΑΣ) διαμεσολάβησης σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου (εξαιρουμένων των υποθέσεωνδιαζυγίων, ακύρωσης γάμου, διαφορών από τη σχέση γονέων και τέκνων κλπ), σε υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο υψηλότεροτου ποσού των 30.000,00€, οι οποίες υπάγονται στην Τακτική Διαδικασία του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου,καθώς επίσης σε υποθέσεις με ύπαρξη ιδιωτικής συμφωνίας των μερών – ρήτρας διαμεσολάβησης.

Ο Δρ. Ηλίας Χάμος με την ιδιότητα του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή με πνεύμα αμεροληψίας, αντικειμενικότητας αλλά καισυναινετικής διάθεσης διεξάγει τόσο εκούσιες διαδικασίες διαμεσολάβησης, όσο και Υποχρεωτικές Αρχικές Συνεδρίες (ΥΑΣ) διαμεσολάβησης.
Επιπρόσθετα ο Δρ. Ηλίας Χάμος παρίσταται μετά των εντολέων του με την ιδιότητα του νομικού παραστάτη σε εκούσιεςδιαμεσολαβήσεις αλλά και σε Υποχρεωτικές Αρχικές Συνεδρίες (ΥΑΣ) διαμεσολάβησης, διασφαλίζοντας τόσο την τήρηση του νόμουόσο και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των εντολέων του με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.